Pohánku považujeme za jednu z najcennejších pseudoobilnín. Je bezlepková, obsahuje veľa nerozpustnej vlákniny a tým pádom má aj pomerne nízky glykemický index. Pohánkové rizoto je chutnou a zdravou obmenou toho tradičného.
Svoje liečivé účinky preukazuje aj pri problémoch s hemoroidmi či peristaltikou čriev. Viac o pohánke a jej zdravotných benefitoch si prečítate v tomto článku.
Jej univerzálne využitie nájdeme pri príprave sladkých raňajok (s jablkom a škoricou), ale aj ako formu hodnotnej prílohy.
Ešte pred samotnou prípravou je vhodné premytú pohánku krátko opražiť pre zvýraznenie jej orieškovej chuti. Následne ju zalejeme vriacou vodou alebo vývarom (1,5 a 2-násobok jej objemu) a pár minút povaríme.
Na panvici rozohrejeme olej a pridávame nakrájanú cibuľu, cuketu a mrkvu. Jemne okoreníme. Po chvíľke pridáme pohánku a restujeme všetko spoločne asi minútu. Nakoniec môžeme rizoto ešte vylepšiť strúhaným parmezánom.
Autor receptu: Mgr. Martin Čupka
Vyskúšajte aj pohánkovú kašu či pohánkový šalát.