Pohánkové rizoto s cuketou

Pohánkové rizoto

Pohánku považujeme za jednu z najcennejších pseudoobilnín. Je bezlepková, obsahuje veľa nerozpustnej vlákniny a tým pádom má aj pomerne nízky glykemický index. Pohánkové rizoto je chutnou a zdravou obmenou toho tradičného.

Svoje liečivé účinky preukazuje aj pri problémoch s hemoroidmi či peristaltikou čriev. Viac o pohánke a jej zdravotných benefitoch si prečítate v tomto článku.

Jej univerzálne využitie nájdeme pri príprave sladkých raňajok (s jablkom a škoricou), ale aj ako formu hodnotnej prílohy.

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 150 g surovej pohánky (vopred namočenej),
  • 1 veľká cuketa (alebo baklažán),
  • 2 – 3 mrkvy,
  • 1 ks cibule,
  • 150 g parmezánu strúhaného (alebo iný tvrdý syr),
  • 2 PL olivového či kokosového oleja, štipka soli, kurkumy, čierneho korenia, 300 ml zeleninového vývaru alebo vody.

Postup prípravy:

Ešte pred samotnou prípravou je vhodné premytú pohánku krátko opražiť pre zvýraznenie jej orieškovej chuti. Následne ju zalejeme vriacou vodou alebo vývarom (1,5 a 2-násobok jej objemu) a pár minút povaríme.

Na panvici rozohrejeme olej a pridávame nakrájanú cibuľu, cuketu a mrkvu. Jemne okoreníme. Po chvíľke pridáme pohánku a restujeme všetko spoločne asi minútu. Nakoniec môžeme rizoto ešte vylepšiť strúhaným parmezánom.

Autor receptu: Mgr. Martin Čupka

Vyskúšajte aj pohánkovú kašu či pohánkový šalát.

Mgr. Petra Ondrašáková
Farmaceutka, spoluzakladateľka smoothierecepty.sk, ktorej cieľom je ukázať ľuďom, že zdravá, vyvážená strava a životný štýl je základ, ako sa vyhnúť chorobám a liekom.
Komentáre
  • Najnovšie články
  • Kategórie
  • Sleduj nás na Facebooku